Atributos y predicativos: el reto de hacer de la predicación un asunto interesante

  1. Gumiel Molina, Silvia 1
  1. 1 Universidad de Alcalá
    info

    Universidad de Alcalá

    Alcalá de Henares, España

    ROR https://ror.org/04pmn0e78

Revista:
ReGroc: revista de gramática orientada a las competencias

ISSN: 2565-0394

Any de publicació: 2022

Títol de l'exemplar: L'estructura argumental a secundària

Volum: 5

Número: 1

Pàgines: 183-202

Tipus: Article

DOI: 10.5565/REV/REGROC.92 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openAccés obert editor

Altres publicacions en: ReGroc: revista de gramática orientada a las competencias

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Resum

L'estudi de les funcions sintàctiques suposa l'objectiu central de la reflexió gramatical en ensenyaments mitjans; dins d'aquest, atributs i complements predicatius s'ensenyen com una funció més, malgrat que estableixen una relació diferent amb altres elements de l'oració en tant que són predicats. En aquest article s'ofereixen algunes claus que ajudin els docents de nivells no universitaris a millorar la seva pràctica docent en sintaxi a través d'aquestes dues funcions; per a això es proporciona, en primer lloc, una petita revisió d'alguns aspectes teòrics; en segon lloc, es fa referència a com es treballen aquests continguts en secundària i s'assenyalen els principals problemes detectats; finalment, es presenta un conjunt d'activitats que poden ser utilitzades a l'aula per a treballar amb aquestes dues funcions.

Referències bibliogràfiques

  • Almeida, Belén, Sara Bellido y Silvia Gumiel Molina (2019): Aprendizaje y enseñanza de la lengua castellana y la literatura, Madrid, Síntesis.
  • Bosque, Ignacio y Ángel Gallego (2016): “La aplicación de la gramática en el aula. Recursos didácticos clásicos y modernos para la enseñanza de la gramática”, en RLA. Revista de Lingüística teórica y aplicada, 54-2, 63-83.
  • Demonte, Violeta y Pascual Masullo (1999): “La predicación: Los complementos predicativos”, en Bosque, I. y V. Demonte (eds.), Gramática descriptiva de la Lengua española, Madrid, Espasa Calpe.
  • Gumiel-Molina, Silvia (2005): Los complementos predicativos, Madrid, Arco-Libros.
  • Gumiel-Molina, Silvia, Norberto Moreno-Quibén e Isabel Pérez-Jiménez (2020): Ser y estar dentro y fuera del español, Madrid, Arco-Libros.
  • Leonetti, Manuel (1994): “Ser y estar: estado de la cuestión”, en Pliegos de la Ínsula Barataria: revista de creación literaria y de filología, Universidad de Alcalá, 182-205.
  • Morimoto, Yuko y M. Victoria Pavón (2007): Los verbos pseudocopulativos en español. Madrid, Arco-Libros.
  • Pérez-Jiménez, Isabel (2008): Las cláusulas absolutas, Madrid. Visor.
  • Pérez-Jiménez, Isabel, Silvia Gumiel Molina y Norberto Moreno Quibén (2018): “Ser y estar en las lenguas romances ibéricas: las oraciones copulativas con atributo adjetival”, RSEL 48.5, 153-197.
  • RAE/ASALE. (2009), Nueva Gramática Descriptiva de la Lengua Española, Salamanca, Espasa Calpe.
  • RAE/ASALE (2019), Glosario de Términos Gramaticales. Salamanca, Ediciones Universidad de Salamanca.